(6/20) 第111回たおやかプログラムセミナー

第111回たおやかプログラムセミナーを開催します。

第111回たおやかプログラムセミナーを、第370回IDEC セミナー及び第109回 Study Session of Development and Cultural Change Forum  と共催で開催いたします。参加無料・事前登録不要です。ぜひご参加下さい。

■題目:Coupled Human Nature Systems: Ecological Survey of Invasive Plant Species in Community Forests of Lowland Nepal
■講師:Dr. Dharma Raj Dangol
■日時:2017年6月20日(火)14:30~16:00
■場所:広島大学国際協力研究科1階小会議室
■言語:英語
■概要(アブストラクト):Invasive plant species cause impacts on biodiversity, socio-natural ecosystems, environmental services and human wellbeing as a whole. It is crucial to understand the invasion of these species in different community forests for effective management. Thus, an ecological survey was conducted in 21 community forests (CFs) of Chitwan National Park of lowland Nepal in 2013, 2014 and 2015. The survey mainly focused on investigation of 3 major invasive species namely Mikania micrantha, Chromolaena odorata and Lantana camara. Among these 3 species, it was found that the highest invasion of Mikania and Lantana in Narayani CFs and Chromolaena in Barandavar CFs. It was also observed that Imperata cylindrica, Ageratum houstonianum and Clerodendrum infortunatum were the three most dominant understory species. The invasion of these species is increasing rapidly over the years impacts the human and wildlife ecosystems in the CFs. Further studies on management through utilization of these species for the livelihood improvement such as biogas, fodder and forages are necessary in future.